Zprávy z listopadové cyklokomise

Publikováno: 11. listopadu. 2008, 1 min. čtení
Aktualizováno: 16. ledna. 2021

Přinášíme zhuštěné informace z pravidelného jednání komise pro cyklistiku Rady hlavního města Prahy: Příprava na instalaci tří stovek městských stojanů finišuje * Opravují se úseky cyklostezek Modřany – Cholupice a Pelc-Tyrolka – Kolčavka * DPP vyzývá cyklisty k opatrnější jízdě v okolí Vyšehradského tunelu * 20.11. se začne s opravou úseku A2 mezi Modřany a Zbraslaví s nutnou úplnou uzavírkou * Zobousměrnění ulice na Vrstvách je téměř u konce * Připravuje se cyklopruh na Vinohradské z Flory po Želivského.

Výzva k opatrné jízdě v blízkosti Vyšehradského tunelu

Dopravní podnik prosí cyklisty projíždějící po trase A2 mezi Podolskou vodárnou a Výtoní o maximálně opatrnou jízdu. V souvislosti s opravami tunelu došlo ke zúžení na obou koncích tunelu a výrazně se zvýšila frekvence chodců. Jeďte proto opatrně, zvlášť za tmy nebo ranní mlhy. Druhé kritické místo je na náplavce u nouzové zastávky náhradní lodní dopravy. Projíždějte úsekem opatrně, zpomalte a dejte o sobě vědět zvoněním.

Uzavírka A2 mezi Modřany a Zbraslaví

20.11. se začne s opravou úseku A2 mezi Modřany a Zbraslaví. Propadající se asfalt musí být vyztužen betonovou deskou. Doba úplné uzavírky se odhaduje na nějakých 10 dnů. Vzhledem ke stísněným podmínkám lze očekávat, že úsek bude neprůjezdný nejen ,,papírově“, ale i prakticky.

Výstavba

Nově je vyznačený cyklopruh zobousměrňující ulici Na Vrstvách, klesající z Kavčích hor do Jeremenkovy. Na úseku dlouhém asi 300 metrů zbývá doladit drobnosti na vodorovném značení, pruh je už ale zcela použitelný. Společně se zákazem zastavení v Jeremenkově ulici tak vzniká solidní přístup z Podolského nábřeží do další části Pankráce.

Další nový cyklopruh vzniká pro cyklisty projíždějící po Vinohradské od Flory na Želivského. Je součástí řešení přístupu na tramvajové zastávky a současně probíhá v jedné z variant plánované celoměstské trasy A24.

Vyznačováním procházejí úseky mezi Modřany a Cholupicemi a Pelc-Tyrolka – Kolčavka, připravuje se úsek mezi Starými Bohnicemi a Čimickou. Všechny trasy budou hotové do konce roku, ovšem s chybějícími problémovými úseky.

U Vyšehradského tunelu dojde při rekonstrukci k narovnání předportálí, tedy zmizí ony nepřehledné serpentiny na obou koncích tunelu.

Městské stojany

Začíná instalace stojanů, které magistrát vybuduje na své náklady a pak předá městským částem. Jedná se o stojany ve tvaru obráceného ,,U“, rozmístěné na klíčových místech v podobě ,,hnízd“ s nejméně třemi kusy. V první várce se instaluje 350 jednotlivých stojanů, a to na území městských částí Prahy 6 a 8, a to během několika příštích týdnů. Další čtvrti budou následovat. Bohužel, stojanů se nedočkáme na území Prahy 1, 2 a 3, se kterými se Technické správě komunikací nepodařilo dosáhnout potřebných dohod.

Závěr

Poslední jednání komise v tomto roce proběhne 8.12.2008.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

vilem 11. 11. 2008, 14:33

Na Vinohradské ještě žádné pruhy nejsou.

Vratislav Filler 11. 11. 2008, 15:15

to vilem: A sakra... Já to na tom jednání pochopil, jako že je to už namalované. Tak by se to asi mělo někdy brzo malovat.

Hynek Hanke 11. 11. 2008, 16:11

Ok, cyklopruhy na Vinohradské jsme opravili v textu článku. Rovněž jsme opravili tvrzení, že na P1,2,3 nebudou cyklostojany proto, že tyto MČ neprojevili ani minimální zájem. Na Praze 1 a 2 seznam vytipovaných lokalit vznikl asi před rokem a speciálně P2 projevila o instalaci zájem, ale před tím rokem to uvízlo spíš na přístupu odpovědných lidí na magistrátu a na TSK. To byl stav v lednu 2008. Jak se situace vyvíjela dále mi není podrobně známo.

vilem 12. 11. 2008, 10:19

Vezmu děti a kyblík červené, oni rádi malují :) Každopádně díky za zpravodajství, včetně této dobré zprávy. Cyklopruh se hodí, jen ta představa, že dojedu cyklopruhem na tu šílenou křižovatku na Želivského mě trochu budí ze sna. Ta křižovatka je naprosto chaotická. Ať tam člověk jde pěšky, nebo jede na kole či autem, ze všech straň se na něj tlačí auta, autobusy, tramvaje bez ohledu na to, co zrovna svítí na semaforu.

Vratislav Filler 12. 11. 2008, 16:52

Hm, Želivského, to je lahůdkové místo. Pruh vznikl, protože k tomu byla příležitost, jak se bude řešit křižovatka, zatím nikdo moc neví. Pak by se mělo pokračovat Izraelskou. Ale stále je možné, že tranzitní trasa (A24) půjde kolem Vinohradské nemocnice a nakonec se pruhům vyhne. To by ale nemělo vadit - hlavně že vznikly další :-)

vilem 28. 11. 2008, 16:43

Tak na Vinohradské už malují slibovaný cyklopruh, zatím ve směru Flora - Želivského !

Vratislav Filler 28. 11. 2008, 20:12

Pokud vím, tak to bude jenom v tomhle směru. Ale i tak, výborná zpráva!

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat