Pražská DIY cyklodílna poprvé

Publikováno: 14. srpna. 2009, 1 min. čtení
Aktualizováno: 17. března. 2012

truhlarska_prehazka150 Potřebujete si nechat opravit kolo, se kterým vám nestojí za to jít do servisu? Přiučit se něco, abyste to příště zvládli sami? Nebo si v neformálním prostředí popovídat o kolech ve městě? Pak jste srdečně zváni každou druhou středu na pražskou ,,Do It Yourself“ cyklodílnu. Při prvním setkání v Truhlářské 11, kam se přesunul kolektiv Milada, to bylo právě takové.

Na dvoře starobylého domu v Truhlářské rozbili na několik hodin svůj stan lidé z Auto*Matu, Milady, Carbusters a především ti, kteří přišli, aby se někdo technicky zdatný podíval na bolístky jejich kol. Tím odborníkem byl Kuba Smolík z programu Greenways, který tak kromě letáku nové Greenwaye Josefa Lady po Hrusicku prezentoval dvacítce lidí také svoje technické dovednosti.

A protože poprvé nebylo zájemců o opravy či seřízení zase tolik, zůstalo dost času na povídání o městských kolech a zamykání na ulici, lekci o brzdových systémech a typech brzdových špalků, na debatu o převážení kola ve vlaku u nás a v sousedních zemích, či prezentaci nového čísla časopisu Carbusters, ve kterém má Hynek Hanke velice pěkný článek o zaautěné Praze a Auto*Matu.

Uvidíme, jak se projekt cyklodílny rozjede. Zatím očekávejme další akci ve středu 2.9. Dílnu vždy povede technicky zdatný cyklista a bude mít pokaždé konkrétní téma.

Ostatně, budoucnost cyklodílny může být velmi zajímavá. Bude-li vhodný prostor, třeba z toho časem vyroste obdoba v zahraničí běžných ,,Re-Cyclo“ dílen, které nabízejí zrekonstruovaná, dříve nepojízdná kola jako ideální dopravní prostředek pro denní jízdu po městě.

truhlarska_jakub_hradilek
Cyklodílna na dvoře v Truhlářské byla navíc příjemným posezením a místem k popovídání.
 
truhlarska_vf1
Kuba Smolík drží před pozorným publikem přednášku o v-brzdách.
 

Odkazy

Pozvánka na cyklodílnu na Facebooku
Kolektiv Milada
Recyclo.org (Brusel, holandsky)

Pozvánka

Pražská DIY cyklodílna ožívá!

Zveme všechny,
co si chtějí opravit svá kola či se něco přiučit z opravářského kumštu, podebatit nejen o cyklistice v Praze a pochutnat si na veganských dobrotách.

Chceme vytvořit dílnu pro lidi, kteří mají rádi kola a nechtějí být odkázáni na bike shopy.

Kdy: každou druhou středu od 17:30 do 20:30 (2.9., 16.9., 30.9., 14.10.….)
Kde: V Truhlářské 11, Praha 1

Na chodu DIY cyklodílny se budou podílet příznivci Auto*Matu, lidé z kolektivu Milada a jejich přátelé.

O tematickém zaměření jednotlivých cyklodílen budeme průběžně informovat na stránkách www.milada.org a prahounakole.cz.

Vstup volný, ale uvítáme malý příspěvek na jídlo a nářadí.

Vratislav Filler
Zakladatel mapy a webu Prahou na kole, předchůdců tohoto magazínu. Zaměřuje se analyticky na cyklistickou infrastrukturu, především v Praze. Je členem pražské cyklokomise, poradního orgánu Rady hl. m. Prahy. Působí jako dopravní expert ve spolku AutoMat. Vědecký pracovník zaměřený na přesné aplikace globálních navigačních systémů.

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat