Krátce z Hradce

Publikováno: 23. ledna. 2012, 1 min. čtení
Aktualizováno: 12. července. 2016

Zatímco my se v Praze radujeme z nárůstu počtu cyklistů meziročně o 50%, v Hradci Králové může jejich podíl na dopravních výkonech naopak klesat. Radnice totiž rozhodla, že Pouchovská ulice po její rekonstrukci nebude obsahovat žádnou infrastrukturu pro cyklisty.

Podle místních médií byla však k tomuto nešťastnému kroku dohnána samotnými obyvateli Pouchovské ulice a členy zastupitelstva. Podle nich původně navrhované řešení, kde by byla komunikace rozšířena o cyklopruhy způsobí, že motoristé nebudou dodržovat povolenou rychlost. „Problém je v tom, že je policie nemůže změřit, nemá je podle legislativy kde zastavit (konzultováno s PČR i MP).“ píše pan Harry z Pouchova v královéhradeckém fóru. „Je třeba hlídat zdroj potíží a zajistit dodržování pravidel, ne se jim přizpůsobovat jejich nedodržováním a omezováním jiných účastníků.“ reagují petenti občanského sdružení Hradecká stezka, kteří ve své petici upozorňují na to, že současné rozhodnutí města je v rozporu nejen se závazkem k Uherskohradištské chartě ale i s Českou státní normou ČSN 73 6110. Podobné spory provázely loni i ulici Na drahách, tam se ale nakonec cykloinfrastrukturu podařilo udržet.  Tamní cyklopruh ukazují oba obrázky. Závěrem lze jen konstatovat, že u nás to cyklisté skutečně nemají nikde jednoduché a to ani v případě, že mají na magistrátě svého cyklokoordinátora.

Václav Kříž
Od roku 2011 získal postupně praxi jako redaktor magazínu a editor mapy Městem na kole, cyklokoordinátor MČ Praha 14, 4, 11, TSK a jako cargobajker. Ambiciózní cyklistická síť (i stabilizace funkcí klimatu a biodiverzity Země) se může zdát jako neřešitelný ořech. Close your eyes and you will find passage out of the dark. Klíčem je vytrvat. Občané, politici, úřady i firmy, všichni jsou součástí řešení.

cobic 23. 1. 2012, 12:28

A vydrží vůbec Praha nápor cyklistů od HK? Podle mě bude na A26 docela úzké hrdlo, jak je to tam teď rozkopané. Všiml jsem si, že tam přibylo dost schodů, nevíte někdo, co se to tam děje?

Vratislav Filler 23. 1. 2012, 12:31

:-) Novostavba, která měla být hotová dřív než stezka. Nebude, tak holt dva roky bez stezky. To je Praha.

cobic 23. 1. 2012, 12:45

Co mě potěšilo, že jsou tam alespoň vodící lišty. Pokud tam ale někdo jede od Hloubětína natěžko (nákladní kola, přívěsy, vícemístná kola, longtaily atd.), tak se bude muset docela dost vracet a nevšiml jsem si ani žádného upozornění. Měl jsem docela štěstí, že jsem jel zrovna s monopostem. Ale že se tam tomu budu muset vyhýbat 2 roky mě teda netěší ;(

újezďák 23. 1. 2012, 12:48

Helemese , tak to si matně pamatuji :)

Na serveru nakole k tomu běžela agitka, ať se my cyklisté z celé ČR vmísíme do webového hlasování místní komunity o tom jestli cyklo nebo necyklo provedení místní komunikace.

Byla k tomu pak zajímavá debata, kdy dobro i zlo měly pocit, že mají recept na pravdu pro místní komunitu.

Byl jsem na straně zla :), tedy hlásal jsem názor, že městská cyklistika je sice skvělá věc, ale když místní hlasují tak přespolní mají držet hubu.....

Vratislav Filler 23. 1. 2012, 13:30

Újezďák: Myslím, že tamto byla jiná ulice (Cobic bude vědět, já se v HK tak neorientuju).

újezďák 23. 1. 2012, 14:05

a jéje...
Máš pravdu kouk jsem do diskuse a

Omlouvám se to je jiná ulice ....

Ladia skládací kola 23. 1. 2012, 14:12

Moc pekna logika, nepostavime cyklopruh a ponechame sirsi a prehlednejsi silnici, aby se na ni jezdilo autem pomaleji. Nekdo by konecne mel naucit radnice zklidnovat provoz ne radary, ale zuzovanim, zakrivovanim, vkladanim ostruvku, zarizovanim stridaveho parkovani a dalsimi prirozenymi triky, jak to moc pekne umeji holandani ale hlavne nemci ve svych mesteccich.
Ridic jedouci pomaleji na prehledne siroke silnici je utopie.

Eliška Vacková 23. 1. 2012, 15:58

Újezďák: hlasování se týkalo, myslím, ulice Na Drahách.

No ale jinak jste mě s příspěvkem nepotěšili. Ještě nedávno mi hradecký cyklokoordinátor sdělil, že v Pouchovské ulici bude realizován cyklopruh a částečně cyklopiktokoridor. (To je zmíněno i v dnes publikovaném článku o HK na webu Města na kole). Dynamicky se to mění.. k horšímu.

Cobic 23. 1. 2012, 16:06

Jo, na konci článku je zmínka o ulici Na drahách, Úježďák si to pamatuje dobře. Ono do pražské infrastruktury (hlavně Blankotunely) taky vandruje kdekdo, protože je dotována i mimopražskými ;)

Václav Kříž 23. 1. 2012, 18:55

Cobic: s dotováním Blanky mimopražskými máš pravdu. Já si jen představím, kolik regionálních železničních tratí se mohlo za 40 miliard a jak dlouho provozovat. Nebo, když se podívám po krajských městech, jak mají ulice, chodníky mnohem děravější než Praha, která rozhazuje. Praha má peněz dost a bohužel s nimi tropí často škody.

cobic 23. 1. 2012, 19:08

Eliška: Hezký článek o HK na mestonakole.eu. Teď nevím, jestli kvůli tomu nezhavaroval server nakole.cz, páč se tam nemůžu dostat...Až naběhne, tak bychom to tam mohli probrat - přece jen to fórum je tam přehlednější a rozdělené podle měst. Rád bych taky prohodil pár slov o Pardubicích ;)

cobic 23. 1. 2012, 19:43

VK: Jo, železnice. Znáš projekt http://www.orlickedrahy.cz/ ? Tam prý peníze nejsou kupodivu problém, chybí jen morální podpora. Když se tak bavím s místními horaly, většinou si neuvědomují, že se dostávají do pasti, kdy alternativa k IAD nebude. Jak rád bych se vlakem dostal z Wilsoňáku do Deštného vlakem během 2 hodin...

Vratislav Filler 23. 1. 2012, 19:52

Dám sen ten odkaz z web Město na kole: http://mestonakole.eu/blog/2012/01/zprava-o-stavu-cyklodopravy-v-hradci-kralove/

Jan 23. 1. 2012, 19:54

OT: Byli jste se někdy podívat v Jičíně? Mě přišel jako město cyklistům zaslíbené (ani ne tolik infrastrukturou, jako skutečným používáním kol).

Eliška Vacková 23. 1. 2012, 21:04

cobic: Díky. Taky mi nakole.cz nefunguje. Na ta slova o Pardubicích jsem dost zvědavá :-)

Vratislav Filler 24. 1. 2012, 10:35

Eliška: Nakole.cz je hostované na stejném hostingu jako jistý nejmenovaný web, na který včera večer podnikli útok Anonymous. Ježto to je hosting dost prťavý, tak útok, cílený na stránku jisté nejmenované organizace, složil server komplet. Vypadlo asi 30 dalších webů. Počítám, že teď by to mělo běžet, včera před půlnocí jsem se tam už dostal.

újezďák 24. 1. 2012, 08:34

cobic
Mám jen obavy, že taková dráha by byla pro místní obce jen dalším finančním balvanem na krku.... ve smyslu dotování jízdného.....

josuk 24. 1. 2012, 10:17

ad 9. a 10. platí to všichni - bez rozdílu trvalého či přechodného bydliště - a je to kvuli vládě peněz, které rozum prostě nemají, narozdíl od lidí - některých ;) . No strany jsou zadlužený, potřebují k cestě za mocí finanční toky a tak je každá stavba z veřejných peněz dobrá příležitost. A řešení by bylo zdánlivě jednoduchý: stačí aby trochu aktivní lidi a členové stran netvořili jen sotva pouhé procento populace.. volby toho zas tolik nevytrhnou..
Ono i s těmi cyklověcmi, půjde taky všecko líp, až to bude lidi víc zajímat. Ale to přijde. Stejně jako došlo k převlečení seniorů do elastáků a jejich posazení na závodní kola.. :-D což bych tak před 15 lety netipoval... :-D

cobic 24. 1. 2012, 11:23

Úježďák: Myslím si, že kdyby se jim to nevyplatilo, tak by projekt nepodporovaly, a teď nemyslím jen finančně viz:
http://www.orlickedrahy.cz/projekt_podpora.php
Eliška: Snad dnes nebudou útoky pokračovat a něco večer o PU napíšu do blogu nakole.cz a rozvíříme vášnivou diskusi ;)

újezďák 25. 1. 2012, 09:12

cobic : mě se se líbí to kdyby se jim to nevyplatilo tak by projekt nepodporovaly a proto se to vyplatí :)

Koukl jsem na ty stránky, jsem sice fanoušek strojů, vlaků ale.... nikde tam není nic o ceně, všude se píše něco ve smyslu " bude provedena studie návratnosti" bude vytvořeno to a ono, stálo by to pouze 4 procenta temelína a tak dál :)
Navíc i na stránkách projektu je jasné, že udeřili ochranáři a nezanašímdvorkemáři :), tedy lidi, kteří nasypou písek do všech bohulibých projektů, které se dotknou příroděnky a jejich dvorků.

Pobavila mě odpověď projektu směr CHKO :

Vážení,
reagujeme na Vaše vysoce odborné stanovisko ke Studii proveditelnosti projektu
„ Dráhy Orlických hor „, které však pro projekt vyznívá negativně.

:)))))

cobic 25. 1. 2012, 12:33

Úježďák: Tak samozřejmě se nelze zavděčit všem, ale evidentně se autor snaží najít vhodné kompromisy. Jsou ale i takoví, co na projekt nečekají a na dvorku si postavili vlastní železnici ;)
Eliška: Tak jsem v noci na úvod něco o Pardubicích napsal, ale nevím zda budeš mít radost: http://www.nakole.cz/blogy/cobic/235-hk-vs-pardubice-cast-1.html

Líbil se Vám článek? Podpořte náš další obsah!
Stačí 10 Kč a minuta Vašeho času.

Vyberte prosím částku, poté budete přesmerováni na darujme.cz

Mohlo by vás zajímat